Михаил Лъкатник – Биография

lakatnikМихаил Лъкатник
български поет

Роден на: 20.11.1920 г.
Починал на: 03.10.1974 г.

Михаил Лъкатник е литературното име на поета и писателя Михаил Георгиев Арнаудов. Роден е в гр. Ямбол, израсъл и учил в гр. Бургас. Михаил Арнаудов учи в Бургаската и Софийска търговски гимназии. Първите му стихотворения се появяват през 1940 във в. „Възход“ (Бургас). От 1943 публикува стихове и фейлетони в списание „Златорог“. Сътрудничи на сп. „Стършел“, „Сфинкс“, в. „Щука“, в. „Нашенец“. Военен кореспондент през Отечествената война (1944-1945), редактор във в. „Народна войска (1944-1945) и „Литературен фронт“ (1945-1946). Пише първите си творби за деца за в. „Септемврийче“ – 1947. Редактор в Детска редакция на Радио София през 1950-1953 и в издателство „Български художник“ през 1961-1962. Редактор на в. „Септемврийче“ (1947-1949, 1957-1960, 1963-1968), а от 1969 до 1974 е главен редактор на сп. „Славейче“.
Основна част в творчеството му заемат различни по жанр творби за деца и юноши. Най-популярната му творба е приключенският роман „Белият кораб“.

Библиография
• Малкият Партизанин (поема, 1946)
• Стихотворения (1949)
• Зимна Приказка (поема за деца, 1953)
• Родна Земя (стихотворения и фейлетони, 1953)
• Малкият художник (1954)
• Мишкина работа (фейлетони, 1955)
• Белият кораб (приключенски роман, 1958; 1964; 1979; 1985)
• В къщи и в гората (1958)
• Весели портретчета (стихове, 1959)
• Тропически животни (1959)
• Невероятните приключения на Билянка Разпилянка и Живко Ленивко (хумористична повест в 2 ч., с въведение и заключение, 1960; 1968; 1976)
• Бързанка в завода (избрано, 1970)
• Деца на слънчева земя (поема, 1961)

Патронен празник на НБУ „Михаил Лъкатник“

More PowerPoint presentations from Таня Атанасова