13 май 2019

XI Национален конкурс „Аз съм българче“ – 11.05.2019

няма коментари

За единадесета година Националният конкурс „Аз съм българче“ се  организира и проведе от  НБУ „Михаил Лъкатник“ и УН към НБУ „Михаил Лъкатник“ под патронажа на д.ик.н. Янка Такева – председател на СБУ към КНСБ, със съдействието на Община Бургас и БД „Син флаг“. 400 малки родолюбци от 10 училища от Бургас, Варна, Царево, Пещера и Нова Загора изразиха своята обич към България в 3 тематични области: български език и литература, изобразително изкуство и информационни технологии. Те твориха по теми, разкриващи красотата на родната природа и пресъздадоха неповторимостта на народната шевица от различните региони на страната. Особено интересни и запомнящи се бяха и създадените проекти на българското знаме – национален флаг и български бойни знамена през вековете.   

     На тържествената церемония по награждаването от втория етап на конкурса, проведена на 11 май 2019 г., 60 родолюбиви българчета се отзоваха с гордост на  поканата на организаторите, за да получат награда  за своя  талант, въодушевление и обич. 12 златни медала, 23 сребърни и 25 бронзови  медала с гордост понесоха към своите училища младите творци в деня на Св.св. Кирил и Методий, а специалната  награда на патрона на конкурса  д. ик. н. Янка Такева получи екип от  ученици от ІV   клас на НБУ ,, М. Лъкатник”, град Бургас за представена колекция текстилни пана и керамични мозайки с български национални шевици.

Под мотото „Пазим българщината в сърцата си“ учители, ученици и техните семейства си обещаха отново да се срещнат през следващата учебна година, за да продължат да работят за съхраняването на българския език, култура и национална идентичност, които да предадат на следващите поколения.

[top]